Skip to content

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

En av världens kanske mest kända biltillverkare heter Mercedes-Benz, ett varumärke som står för förstklassiga bilar. Företaget har sitt säte i Stuttgart och det grundades 1926. En av grundarnas döttrar hette Mercedes, och ena företaget som tillverkade bilarna hette Benz, därav det slutliga namnet Mercedes-Benz. Det var på Europas racingbanor som märket blev känt, speciellt modellen kallad ”Silverpilen” hade stora framgångar under 1930- och 1950-talet. Därefter följde en maktkamp i Tyskland om att bygga det största bilmärket. Företaget var nära att köpa upp BMW men styrelsen inom BMW drog sig ur i sista stund. Idag är de en av de största bilmärkena i världen.

Mercedes-Benz genom tiderna

Loggan till Mercedes-Benz är en av världens tio mest igenkända. Den treuddiga stjärnan ska symbolisera luft, land och hav. Bilmärkets motorer används också i flygplan, bil och båtar. Många kanske inte symboliserar att bilmärket också är mycket framgångsrikt inom lastbilsindustrin som den dominerar världen över i. Likaså är de världens största tillverkare av bussar både för kollektivtrafik inom stadstrafik men även långfärdsbussar och turistbussar. Bilmärket är även aktiv inom motorsport, då främst i Formula Three, DTM, Formula One och GT3.

Men framgångssagan slutar inte där. Även inom cykelbranschen har Mercedes-Benz flera modeller. En för trekking, en för fitness och en för mountainbike. De har även försökt tillverka cykelmodeller som man kan vika ihop men den floppade och återkom aldrig i produktion igen. Inom personbiltillverkningen drogs märket länge med problem kring säkerhet och rostskador med de bilar som släpptes mellan 1998 och 2007. Idag finns även en nysatsning av lyxbilsmärket Maybach som brukar jämföras med Rolls-Royce. Men märket återfick aldrig sin glans likt forna dagar och nu är framtiden oviss för Maybach.

Självkörande bilar i framtiden

2008 rankades Mercedes-Benz som det värsta europeiska bilmärket när det kom till utsläpp. Men man ska samtidigt komma ihåg att bilmärket redan 1906 släppte en bil som enbart drevs av elektricitet. 2016 kom nyheten att man skulle satsa på två nya elektriska bilmodeller för att ta marknadsandelar från bland annat Tesla. Detta sker samtidigt som alla de andra stora bilmärkena börjar satsa på självkörande, förarlösa bilar. Men så har även detta bilmärke nu också gjort. De skapade rubriker när de gick ut med att den självkörande bilen kommer att prioritera förarens liv före en fotgängares liv vid krock.

Mercedes-Benz säger själva att om man kan rädda någon person så är det personen i bilen som ska räddas. Motståndare till detta menar att det betyder att bilen alltså att en fotgängare programmeras att mördas av en robot. Men eftersom inget fall ännu har skett vet man därför inte hur det juridiska kommer att se ut. För bilmärket är detta en framtida diskussion då deras nuvarande programmodell av självkörande, Drive Pilot, är enbart på level 2 och detta scenario vid krock krävs en level på 4 eller 5, vilket är i modellen F015 som ännu bara är ett koncept.

Prövar nya modeller

Mercedes-Benz satsar på självkörande bilar.

Mercedes-Benz släppte ny nyligen en ny affärsmodell för bilägande, eller snarare ett sätt att inte äga en bil men ändå köra några av deras modeller. Media kallar deras affärsmodell ”Croove” för ”ett Airbnb för bilägande”. Det är en app som matchar lediga bilar med folk som behöver låna en bil för en kortare stund. Det är alltså inte enbart för märkets egna bila utan öppet för alla märken. För Mercedes-Benz handlar detta snarare om ett sätt att samla in data från användarna för att se hur man ska satsa på bilbranschen i framtiden, om kunder ens vill äga en bil.