Chevrolet

Chevrolet är ett bilmärke som grundades av den schweiziske racerföraren Louis Chevrolet år 1911 och som sedan år 1918 ingår i koncernen General Motors. Chevrolet började direkt tillverka bilar som skulle konkurrera med Fords T-Ford, vilket företaget lyckades mycket bra med. År 1925 introducerade Chevrolet en ny bilmodell som helt konkurrerade ut T-Forden, genom sitt utseende och motors prestanda men framför allt tack vare bilens pris. Det var också avgörande för att Chevrolet så småningom skulle bli den vanligaste bilen på den amerikanska marknaden framöver.

Chevrolet har tillverkat över 100 miljoner bilar fram till idag och har också utvecklat ett stort antal bilmodeller genom åren varav vissa anses som klassiker idag. Chevrolet har utvecklat en hel del standardbilar men ligger också bakom flera muskelbilar som bland annat Camaro och Corvette. Utöver personbilar så har Chevrolet också en hel del minibussar eller så kallade vans i produktsortimentet som blivit mycket populära både som familjebilar men också för företag. Chevrolet är också stora på pickuper och har både pickuper med en stor V8 som har en enorm prestanda men också fyrcylindriga pickuper som är som en familjebil, vilka främst säljs i Asien.

Chevrolets bilmodeller

Chevrolet har genom åren tagit fram ett stort antal bilmodeller varav flera har varit mycket populära och fortfarande ses som klassiker än idag. Chevrolets SUV Suburban är den bil som Chevrolet har tillverkat under längst tid, från år 1936 ända fram till idag. Chevrolet Suburban kan ta upp till 7 passagerare och ändå ha ett bra lastutrymme. Suburban levereras även med en kraftfull V8, vilket gav bilen tillräckligt med prestanda för att kunna vinna över de flesta personbilarna. En annan av Chevrolets klassiker är Chevrolet Blazer som också fanns både som hardtop och cabriolet. Denna bil blev en kultbil som var mycket populär bland aktiva ungdomar.

Under 1950-talet lanserade Chevrolet också den mer exklusiva bilmodellen Impala, som under detta årtionde var en av Amerikas mest populära bilmodeller.

Chevrolets muskelbilar

För den som har lite mer pengar att spendera på en bil så hade Chevrolet den mycket populära bilmodellen Chevrolet Corvette. Corvette började produceras år 1953 och produceras än idag. Under 1950-talet så var Corvette en exklusiv sportbil som fanns i många utföranden och som oftast kördes av Hollywoods stjärnor. Idag är Corvette en av de mest populära samlarbilarna och en begagnad Corvette i bra skick kan oftast säljas för höga summor.

För ungdomar hade Chevrolet också en muskelbil som fick namnet Chevrolet Camaro. Den producerades i flera olika modeller som bland annat SS och LT. Bilen kunde man köpa med en mindre bensinsnål V8 eller en större V8 som gjorde att föraren hade 100-tals hästkrafter att hantera. Camaro var också en bilmodell som var mycket populär på tävlingsbanorna. Idag så är äldre Chevrolet Camaro mycket populära samlarbilar.