Elbilar

Idag börjar elbilar bli ett mycket populärt alternativ till de bensindrivna bilarna. Dels så får du en bättre körekonomi och dels så bidrar du till att minska utsläpp, vilket leder till en bättre miljö. En elbil har batterier som du kan ladda antingen hemma, på kontoret eller längs vägarna vid speciella laddningsstationer. Det kostar en del att ladda batterierna men det blir ändå betydligt billigare än att köra en bil med bensinmotor.

Det finns många fördelar med en elbil som bland annat att de är tysta, har snabb acceleration, är billiga i drift och att de är miljövänliga. Men som med allting annat där det är mycket elektricitet inblandat så kan en hel del saker gå fel, även om det verkar som bilföretagen, som exempelvis Tesla, har lyckats bra med sina elbilar.

Att köra elbil

En elbil finns i många olika utföranden som bland annat vanliga personbilar, sportbilar, kombibilar, skåpbilar och även lastbilar. Det innebär att det idag finns elbilar både för privatpersoner som för företag. Elbilar har idag en räckvidd på cirka 500 kilometer på en laddning, vilket säkert räcker till för de allra flesta som använder bil. Det finns dock elbilar som klarar uppåt 800-1000 kilometer på en laddning, vilket innebär att man kan ta sig en bra bit genom landet innan det är dags att ladda.

Elbilar har generellt en bra acceleration. De snabbaste elbilarna gör 0-100 km/h på under 3 sekunder medan standardelbilarna klarar samma acceleration på cirka 6 sekunder. Många elbilar innehåller också många funktioner som exempelvis parkeringshjälp och självkörning på motorväg. Elbilarnas funktioner kan enkelt uppdateras genom en dator och en internetuppkoppling.

En nackdel med elbilar är att de är helt tysta, vilket innebär att de som inte ser så bra har svårt att höra när det kommer en elbil.