Ford

Ford Motor Company startades år 1903 av en ingenjör vid namn Henry Ford. Den första bilen tillverkades redan under det första året men det var först år 1908 som Fords genombrott kom då de började tillverka T-Forden. En T-Ford var en enkel bil som var mycket driftsäker. Alla bilarna som tillverkades var lackerade i svart färg, vilken köptes från Japan och som var en av få färger som torkade tillräckligt snabbt för att kunna ha en snabb tillverkningstakt. De första modellerna av T-Ford kostade cirka 850 dollar. Henry Ford såg snabbt att T-Forden skulle kunna bli en bil som alla amerikaner skulle ha råd att köpa och började direkt fundera över hur tillverkningen skulle kunna effektiviseras för att få ned kostnaderna och samtidigt öka tillverkningstakten.

Henry Ford byggde ett gigantiskt fabriksområde i Detroit och började tillverka alla delar till bilen i egen regi. En del av de delar som tillverkades kunde användas för flera användningsområden, vilket gjorde att tillverkningen av delar blev mer kostnadseffektiv. Utöver det så införde företaget löpandebandprincipen, vilket innebar att montering av T-Forden skedde under tiden som bilen transporterades fram över fabriksgolvet. Det ledde till att man under en knapp 20-årsperiod lyckades tillverka 15 miljoner T-Fordar. När maxkapacitet nåddes så kunde man tillverka en bil var 24:e sekund, vilket ledde till att hälften av Amerikas bilar var en Ford. Det berodde till stor del på att nypriset för en T-Ford hade sjunkit till 250 dollar.

Fords utveckling

Även om Chevrolet konkurrerade ut Fords T-Ford under början på 1930-talet så växte Ford snabbt. Nya modeller togs fram samtidigt som Ford började utveckla sina bilar i andra länder som bland annat i Europa. Det gjorde att Fords bilmodeller fick en snabb spridning över hela världen. Ford har också sedan starten tillverkat traktorer och andra jordbruksredskap.

Genom åren köpte Ford upp många bilmärken som bland annat Jaguar, Aston Martin, Land Rover och Volvo, som sedan såldes vidare till ett kinesiskt företag. Än idag är Ford en av världens största biltillverkare och har 100 000-tals anställda över hela världen.

Fords bilmodeller

Ford har tagit fram många populära bilmodeller som bland annat T-Ford, vilket idag är en mycket populär samlarbil. En annan populär bilmodell är Ford Mustang som med en kraftfull V8 var en muskelbil som gick hem hos både ungdomar och medelålders personer. Ford Mustang fanns i flera olika varianter som bland annat hardtop eller cabriolet. Andra klassiker är Ford Thunderbird, Ford Falcon och Ford Taurus.