Pontiac

Pontiac är ett amerikanskt bilmärke som har fått sitt namn efter en indianhövding. Att Pontiac var inspirerad av indianer märktes också på Pontiacs emblem som ofta bestod av en indianskrud eller andra motiv hämtat från indianernas kultur. Pontiac ägs sedan år 1926 av General Motors och tillverkade ett flertal bilmodeller under åren som ett komplement till Chevrolet. Ofta var Pontiacs bilar lite mer exklusiva än Chevrolets bilar. Pontiacs bilar som tillverkades under 1960-talet var kända för att vara små bilar utrustade med stora V8-motorer, vilket gjorde att flera av Pontiacs bilmodeller sågs som muskelbilar.

År 2009 lade General Motors ned tillverkningen av Pontiacbilar helt men är fortfarande ägare av varumärket Pontiac, vilket kan innebära att det kanske kommer att ske en eventuell framtida comeback på marknaden.

Under 1950-talet så lanserade Pontiac den lite exklusivare bilmodellen Pontiac Bonneville, vilket var en bil som konkurrerade med bilar från bland annat Buick och Oldsmobile, dock hade Pontiac ett mer attraktivt pris. Under 1960-talet så lade Pontiac grunden för sina muskelbilar då de lanserade sportbilar som bland annat Pontiac GTO, LeMans, Tempest, Grand Prix och Pontiac Firebird. Dessa bilmodeller blev konkurrenter till bilmodeller som Dodge Challenger, Chevrolet Camaro, Mercury Cougar och Ford Mustang. Pontiacs bilmodeller var relativt små och med en kraftfull V8, 389-motorn från Bonneville, så fick bilarna en enormt bra prestanda som gjorde att de vann över de flesta bilmärkena på marknaden.

En annan av Pontiacs klassiska muskelbilar är Pontiac Trans Am, som fanns i flera olika varianter som bland annat hardtop och cabriolet. Pontiac Trans Am var en bil som blev mycket populär efter att den hade använts i filmen Nu blåser vi snuten, med Burt Reynolds i huvudrollen. Pontiac Trans Am fanns även i en turboversion som slog de allra flesta muskelbilarna på marknaden.

Pontiac – en populär samlarbil

Pontiac har en hel del populära bilmodeller, vilket har gjort att det idag är en populär samlarbil. Modellerna från 1950-1970-talet är också bilar som fortfarande används av bilentusiaster som sommarbilar och som ofta finns att beskåda på olika bilevent runt om i Sverige. En begagnad Pontiac ligger oftast i en lägre prisklass än Mustang, Corvette och Challenger, vilket gör att den som är intresserad av amerikanska muskelbilar kan få mycket bil och prestanda för pengarna.