Svenska bilar

Sverige har trots sin litenhet tagit fram framgångsrika bilmodeller som Volvo och Saab. Dessa bilar såldes över hela världen och hade stora marknadsandelar i främst de nordiska länderna.

Saab

Saab är i grund och botten en flygplanstillverkare som grundades år 1937. Efter andra världskriget minskade förfrågan på flygplan och då började man tillverka bilar. Utvecklingen av den nya personbilen skedde med ingenjörer från flygplanstillverkningen. Detta gjorde att Saab fick en unik aerodynamik i sin design. Motorer och växellådor som togs fram var också helt unika för den tiden men är idag standard hos de flesta biltillverkare.

Lanseringen av den första Saaben skedde år 1950 och blev en stor succé. Med åren har ett flertal olika Saabmodeller tagits fram och den mest sålda modellen är Saab 900, som fanns i ett flertal olika utföranden. Saabs konkursbo köptes upp av NEVS år 2012 som idag bygger elbilar baserat på Saab 900:s kaross.

Volvo

Volvo är ett svenskt bilföretag som grundades år 1926. År 1927 lanserade Volvo sin första personbil. Volvo har genom åren tagit fram ett flertal populära bilmodeller som bland annat Volvo Amazon, Volvo Duett, Volvo 140, Volvo 240, Volvo 740 och 940. En Volvo kan erhållas som sedan eller kombi och vara utrustad med en mindre motor eller en större, turbomatad motor. Volvo S 80 hade en tolvcylindrig motor och utgjorde vid den tiden en av Volvos mer exklusiva modeller.

Volvo personbilar köptes år 1999 upp av Ford Motor Company som senare sålde Volvo personbilar till ett kinesiskt bilföretag.

Koenigsegg

Koenigsegg är en svensk biltillverkare som tillverkar exklusiva sportbilar. Koenigsegg har satt ett flertal hastighetsrekord med sina bilar och är idag ett etablerat bilmärke hos sportbilsälskare. En bil från Koenigsegg skräddarsys för sin ägare och kostnaden för en bil kan ligga på mellan 3 miljoner upp till 30 miljoner kronor.