Saker att tänka på vid köp av en begagnad bil

Många har inte råd eller vilja att köpa en helt ny bil. Då finns det flera begagnade modeller att välja mellan. Men när man köper en begagnad bil finns inga garantier som täcker eventuella fel. Om något inte är som det ska med bilen kan man få bekosta reparationerna på egen hand. Men vad bör man tänka på när man köper en begagnad bil?

Nya däck kan behövas

En av de saker som slits allra mest på bilen är däcken. Det kan räcka med en vinter utan snö, och plötsligt är dubbdäcken utslitna. Om man kör mycket med bilen tar det ofta inte speciellt lång tid att köra slut på däck, speciellt inte om man gillar att göra rivstarter. När man köper en begagnad bil kanske det inte heller finns alla däck till bilen. I vissa fall finns bara sommardäck, i andra fall bara vinterdäck. Om man ska använda bilen under hela året är det bra att köpa kompletta hjul online, på så vis får man både däck och fälg som passar till den aktuella bilen.

Provkörning

Innan man köper en begagnad bil bör man provköra den ordentligt. Det är inte fel att åka förbi en besiktningsstation under provkörningen om det är ett tag sedan bilen besiktigades senast. Under provkörningen bör man prova bilen i både hög och låg hastighet. Man bör också göra lite hastiga inbromsningar, svänga lite rejält och helt enkelt testa bilen så gott det går utan att köra sönder den. Om man hör några missljud eller om bilen känns konstig kan det vara läge att dra öronen åt sig. I vissa fall kan det bero på något så enkelt som dåligt med luft i ett däck, i andra fall är det en betydligt dyrare reparation som krävs.

Delar som behöver bytas

Det finns flera delar som slits på bilar. När det gäller begagnade bilar är det klokt att se över bromsar, stötdämpning och hjullager. Det är saker som kostar en del att byta och dessutom är det saker som kan orsaka allvarliga problem när de går sönder. En bil med trasiga eller ojämna bromsar går inte heller igenom en vanlig bilbesiktning och är dessutom livsfarlig att köra med.

Skatt och obetalade avgifter

Sedan ett par år tillbaka följer obetalade parkeringsanmärkningar, trängselskatteavgifter och bilskatter med bilen. Det betyder att en person som köper en bil med skulder kan bli skyldig att betala pengarna. Om så inte sker, och skulderna hamnar hos Kronofogden kan bilen tas i anspråk. Då spelar det ingen roll hur mycket man behöver bilen. Undantaget är om bilen inte är värd speciellt mycket pengar. Om det finns en skatteskuld på bilen är det dock bra att komma ihåg att bilen inte får brukas alls innan all skatt är betalad. Det kan alltså bli rejäla summor att lägga ut.